CUI I-E FRICĂ DE STRESS

prezentViața modernă abundă în „factori stresori”: termene-limită, modificări rapide și frecvente ale mediului în care de ne desfășurăm activitatea, stimuli rapizi și variați care ne solicită atenția, întreruperi repetate, schimbări abrupte ale priorităților, peste care se suprapun evenimente majore ale vieții (pozitive sau negative).

Sin punct de vedere biologic și psihic suntem echipați cu suficente resurse pentru a le face față prin construirea unei strategii proprii.

Dar dacă strategia pe care ne-am construit-o nu ne mai ajută să ne relaxăm, să ne încărcăm bateriile și să ieșim din starea de alertă?

 

Iată câteva metode pe care le putem adapta propriilor caracteristici și propriilor nevoi, care ne pot îmbogăți strategiile de gestiune a stresului:

Metoda 1: Pune etichetă fiecărui gând:

Gândurile sunt doar niște gânduri, orice nume ai alege pentru ele: “îngrijorare”, “planificare”, “repetitiv” sau “închipuiri”. Dă-leorice nume pe care îl consideri reprezentativ pentru conținutul lor: acest proces (de conștientizare, sintetizare a conținutului și “etichetare”), determină ordonarea lor și detașarea de ele.

O dată ce ai luat distanță și ai conștientizat că ești altceva decat gândurile tale, poți să preiei controlul asupra minții.

Exemplu: “Îmi imaginez tot felul de scenarii negative. Iar în timp ce fac asta, îmi dau seama că sunt neliniștit, agitat sau anxios. De fapt, stările acestea nu sunt o reacție și dacă nu mă ajută să schimb în bine situația, sunt inutile, doar mă consumă. Așa că voi da voie acestor închipuiri să plece și mă voi concentra asupra aspectelor concrete ale clipei prezente”.

 

Metoda 2: Trăiește în aici și acum

Cel mai folositor lucru la care te poti concentra este momentul prezent.

Daca nu te lași copleșit de emoții, momentul prezent poate fi o ancoră de stabilitate și forță. Tehnicile de concentrare care utilizeaza cele 5 simțuri, îți vor permite să alegi tu încotro se îndreaptă atenția ta:

Văzul: Fii atent la ceea ce vezi. Dacă este dificil să te concentrezi la interlocutor, caută detalii vizuale care îți pot stârni curiozitatea: o frunte, un pix sau o față prietenoasă.

Auzul: Pentru o scută perioada de timp, concentreză-ți atenția asupra unui singur sunet: vocea cuiva, o melodie, sunetul unor pași, foșnetul unei hârtii sau un zgomot din afara camerei.

Atingerea: Îndreaptă-ți atenția spre o senzație fizică – degetele picioarelor mișcându-se în pantofi, vârful degetului mâinii care atinge masa, textura obiectelor pe care le atingi, senzația hainelor pe piele, etc.

Mirosul: Încearcă să îți reduci senzațiile la un miros pe care îl consideri plăcut sau liniștitor. Lavanda este o aromă potrivită – poți folosi un servet îmbibat cu câteva picături de lavandă sau câteva flori uscate într-un colț de batistă.

Gustul: Și concentrarea pentru câteva clipe asupra gustului te va poate aduce în aici și acum. Pune o pastilă de menta în gură și rămâi atent la gustul pe care îl simți.

 

Metoda nr. 3: Meditația în timpul mersului.

Aceasta este metoda mea preferata: folosește orice ocazie pentru a exersa starea de prezență. Concentrează-te la ceea ce simți când pășești: cum atngi podeaua întâi cu călcâiul, cum greutatea corpului se mută spre vârful tălpii pentru a se muta spre celălat picior și tot așa. Doar fii martor atent al senzațiilor pe care le ai și vei descoperi că ești mai conectat la clipa prezentă.

 

Metoda nr. 4: Spulberă mitul realizării mai multor lucruri în același timp

Nimeni nu poate face cu adevărat mai multe lucruri în același timp. De fapt, mecanismul este de a ne focaliza atenția foarte rapid de la o activitate la alta. Ceea ce presupune un mare consum de energie și conduce spre un eșec: ceva tot vom pierde din vedere. De fapt, ne simțim stabili, calmi și liniștiți când ne permitem să dăm atenție câte un singur lucru. S-ar putea să nu fie întotdeauna posibil, însa vei reuși să reduci numărul de lucruri la care încerci să fii atent simultan. Verifică-ți emailul numai la anumite intervale (de exemplu la fiecare 20 de minute), închide alertele de pe telefon, astfel încât activitatea în care ești angajat să nu fie întreruptă de mesaje sau email-uri. Cel mai eficient este să ramai concentrat la ceea ce faci pînă când finalizezi acțiunea respectivă și abia apoi să treci la următoarea.

 

Metoda nr. 5: Folosește-și propria fiziologie

Corpul nostru este aici, acum. Să îți concentrezi atentia și intenția asupra corpului este o metodă eficientă de contracarare a stresului. Observă ceea ce simți în zona gâtului, umerilor, pieptului și a abdomenului. Îți ții umerii ridicați? Respirația blocată în piept și stomacul tensionat? Relaxează-ți deliberat toți mușchii și îți vei schimba automat și starea interioară.

Odata ce ai observat ce se întâmplă în corpul tău, ești la jumătatea drumului spre recăpătarea controului. Mintea și emoțiile nu sunt separate de corp, iar schimbarea reacțiilor fizice îți va schimba și reacțiile emoționale. Dovada? Ridică privirea și zîmbește! Păstrează zâmbetul pentru cel puțin 10 secunde. Urmărește-ți reacțiile fiziologice. Data viitoare când observi că umerii se află pe lângă urechi, lasă-i să cadă. Observi diferența?

 

Metoda nr.6: Clasicul „respiră”

Respirația prelungă și profundă aduce echilibru în sistemul nervos, prin activarea mecanismelor de calmare ale organismului. Respirația abdominală, adâncă ți rară crește aportul de oxigen în corp, relaxează abdomenul, mușchii pieptului și ai spatelui, scade presinea asupra organelor interne, crește cantiatea de oxigen în creier și secreția de endorfine – doar respiră și ai să te simți ușurat!

 

Metoda nr. 7: Mai folosește o dată repirația!

Ai nevoie de ceva mai puternic? Când chiar am nevoie să mă debarasez de stress sau tensiune, mă folosesc de Respirația Leului care constă într-o serie de câteva expirații forțate, lungi și profunde: deschide gura foarte MUUUULT și scoate limba (ar fi bine, totuși, să practici această tehnică în solitudine, într-o ședință ar fi greu de explicat J).

 

Metoda nr.8: Practică bunătatea plină de iubire față de tine însuți

Ești ceea ce ești cu un scop. Modelele noastre mentale și emoționale (samskara, in limbaj yoga), ne sprijină să fim cea mai bună versiunea a noastră.

Dacă îți accepți reacția de stress (pe care ai etichetat-o mai devreme) cu dragoste, înțelegându-i intenția pozitivă, poți să o transformi într-un instrument de dezvoltare.

În loc să adaugi și vinovăție la sentimentul de a fi copleșit, anxios sau furios, rămâi un observator curios și imparțial al fiecărei emoții. De exemplu, spune-ți ceva de genul: ”Aha, deci asta înseamnă „a fi copleșit”. Și simt că „sunt copleșit” în stomac în felul acesta, în piept în felul ăsta și așa se simte în spatele ochilor. Accept că mă simt astfel și mai stiu că sunt o persoană plină de iubire.”

 

Metoda nr. 9: Renunță cu dragoste

Îndată ce ai învățat să îți acorzi bunătate și iubire în primul rând ție, vei putea începe procesul de renunțare la vechile mecanisme reactive. Carl Jung spunea: “Dacă te opui unui lucru, acesta va persista”.

 

Asta înseamnă că, atunci când vei fi fi pregătit să accepți cu iubire iubire modelele de reacție la stress, în loc de a te agita și mai mult luptând cu ele, acestea se vor minimiza și în cele din urmă vor dispărea de la sine, pentru că vei putea alege să le înlocuiești în mod conștient cu reacții mai potrivite.

 

Interesat sau doar curios? Scrie-mi la:  tami.pascu @gmail.com